11 خاصیت زعفران
به گزارش مجله خبری، گیاه زعفران به علت خواص بی نظیرش می تواند در بهبود شرایط سلامتی افراد تأثیر فوق العاده ای داشته باشد. ازجمله خواص زعفران می توان به بهبود عملکرد دستگاه تنفسی، بهبود عملکرد دستگاه گوارش، کاهش درد، بهبود الگوی خواب، کاهش خونریزی، افزایش سلامت قلب، افزایش جریان خون، جلوگیری از دیابت، افزایش استحکام استخوان و بهبود عملکرد دستگاه ایمنی اشاره نمود.
زعفران چگونه تهیه می گردد؟
زعفران ادویه ای پرمصرف است که از گیاهی به همین نام (زعفران) و با نام علمی کروکوس ساتیوس (Crocus sativus) به دست می آید. بخش قابل استفاده گیاه زعفران کلاله آن است که به صورت دست چین تهیه می گردد. سپس آن را طی فرایند خاصی خشک و به صورت ادویه استفاده می نمایند. ارزش این ادویه بر اساس وزن آن معین می گردد. رشته های زعفران رنگ نسبتا قرمزی دارد. گیاه زعفران به خاطر طعم و رنگی که به غذا می دهد و خواصی که برای سلامتی دارد، بسیار مناسب و مفید است. آن چه سبب می گردد زعفران یک افزودنی عالی برای رژیم غذایی باشد، ترکیب طبیعی و منحصربه فرد آن است. زعفران دارای بیش از 150 ترکیب باارزش مثل کارتنوئیدها، سافرانال، آنتی اکسیدان ها و سایر مواد شیمیایی مانند انواع مواد معدنی و ویتامین ها است که همه آنها برای سلامت انسان لازم است.بیشترین شکل استفاده از زعفران به صورت خشک شده یا پودر است، اما می توان از مکمل های غذایی زعفران هم استفاده کرد. مقدار کمی از زعفران می تواند اثر فوق العاده خوبی داشته باشد. بیشترین مقدار مصرف زعفران بین نیم تا یک گرم در روز است. زعفران را می توان به صورت موضعی برای ماساژ بدن، در سوپ ها، نوشیدنی های گرم یا قرص ها هم استفاده کرد.
خواص زعفران برای سلامتی
1. تقویت دستگاه ایمنی
تقویت سیستم ایمنی، یکی از خواص زعفران است. هرچند بیشتر مردم ادویه ی زعفران را فقط به عنوان طعم دهنده غذا می شناسند، اما زعفران دارای مواد مغذی مختلفی مثل ویتامین سی (C) نیز هست. ویتامین سی یا آسکوربیک اسید نقش مهمی در سلامت انسان دارد، به طوری که سبب فراوری گلبول سفید به وسیله دستگاه ایمنی می گردد که اولین خط دفاعی بدن علیه بیماری ها است. ویتامین سی بعلاوه با فراوری کلاژن که برای عملکردهای سلولی بدن لازم است، به بهبود جای زخم، رشد ماهیچه، ترمیم رگ های خونی و محصولات بافتی یاری می نماید.2. افزایش جریان خونزعفران تقویت نماینده انرژی است و با افزایش سوخت و ساز بدن، جریان خون را افزایش می دهد. زعفران یکی از منابع غنی از آهن است. غلظت بالای آهن موجود در زعفران باعث افزایش گلبول قرمز می گردد؛ در نتیجه گردش خون را تحریک می نماید و اکسیژن رسانی به بافت ها و اندام های بدن را افزایش می دهد. این بهبود عملکرد بافت ها و اندام ها باعث سلامت بدن و جلوگیری از کم خونی می گردد.
3. حفظ سلامتی قلبامروزه حفظ سلامتی قلب یکی از اهداف اولیه و مهم بشر است و یکی از ساده ترین راه ها برای این کار افزایش پتاسیم دریافتی است. پتاسیم گشادنماینده عروق است و در کاهش استرس و فشار روی رگ های خونی تأثیر دارد.
زعفران با کاهش فشار خون، باعث می گردد به دستگاه قلبی عروقی فشار کمتری وارد می گردد. در نهایت در جلوگیری از حمله قلبی، سکته مغزی و آترواسکلروزیس مؤثر است.
4. کنترل دیابتیکی از ترکیبات موجود در زعفران منگنز است. مقدار مشخصی از منگنز می تواند به تنظیم سطح قند خون بدن یاری کند. امروزه دیابت یکی از خطرناک ترین و شایع ترین بیماری هاست که میلیون ها نفر به آن مبتلا هستند. با تنظیم قند خون، انسولین و سطح گلوکز می توانید به طور مؤثری از ابتلا به دیابت نوع 2 جلوگیری کنید یا اگر از این بیماری رنج می برید، آن را مدیریت کنید.
5. کاهش اضطرابزعفران، در بهبود افسردگی مؤثر است و اگر شخصی به طور مرتب از آن استفاده کند حال بهتری خواهد داشت. بسیاری از ترکیبات موجود در زعفران می تواند ترشح انواع هورمون های مربوط به شادی و سلامتی را تحریک کند. عملکرد زعفران برای خانم ها، مشابه داروی آفرودیزیاک است. مطالعات اجرا شده بسیاری نشان می دهد که زعفران یکی از داروهای گیاهی ضد افسردگی است.
6. بهبود استحکام استخوانبرخی از ترکیبات معدنی و آلی زعفران باعث جذب مواد مغذی مورد احتیاج بدن مثل کلسیم می گردد. با افزایش جذب کلسیم به وسیله مواد غذایی مصرف شده، شانس بهتری برای افزایش تراکم مواد معدنی استخوان خواهیم داشت و از بیماری هایی مثل پوکی استخوان و سایر بیماری های خطرناک وابسته به سن جلوگیری می گردد.
7. بهبود عملکرد عصبیخانواده ویتامین ب (B) برای سلامت انسان بسیار مهم است و در عملکرد دستگاه عصبی بدن نقش خیلی مهمی دارد. به ویژه غلظت زیاد ویتامین b6 موجود در ادویه زعفران می تواند به عملکرد عالی دستگاه عصبی یاری کند و از برخی ناهنجاری های مرگ بار و خطرناک که به علت عملکرد ضعیف دستگاه عصبی است، جلوگیری کند.
8. خواص ضدافسردگیتوانایی تسکین درد در درمان های گیاهی یا طبیعی همواره مهم و مورد توجه بوده است. سافرانال موجود در زعفران به عنوان آرام بخش برای بسیاری از بیماران استفاده می گردد. اثر آرام بخشی آن می تواند به تسکین درد، کاهش اضطراب و استرس، بهبود الگوی خواب و به طور کلی به تسکین فکر و بدن یاری کند.
9. جلوگیری از سرطانپیشگیری از سرطان یکی دیگر از خواص زعفران است. بیش از صد نوع ترکیب مختلف در زعفران وجود دارد و آنتی اکسیدان ها یکی از این ترکیبات هستند. آنتی اکسیدان موجود در زعفران خیلی از بیماری ها را از بین می برد و رادیکال های آزاد را خنثی می نماید. محصولات جانبی خطرناکی که از سوخت و ساز سلول ها به وجود می آید، باعث جهش یا مرگ سلول های سالم می گردد. زعفران سلامت عمومی دستگاه ایمنی بدن را تقویت می نماید و به طور خاص مانع رشد و توسعه سرطان در بدن می گردد.
10. کاهش اختلالات معدهیکی از قدیمی ترین و شناخته شده ترین کاربردها و خواص زعفران مربوط به کاهش نفخ شکم و مسائل معده است. خاصیت آرام بخشی و ضد التهابی طبیعی موجود در زعفران باعث آرام شدن معده و کاهش التهاب می گردد که به راحتی در درمان یبوست و درمان زخم معده مؤثر است و بیماری هایی مثل نفخ و گرفتگی را نیز از بین می برد.
11. درمان التهابیکی از روش های رایج برای ماساژ، استفاده از روغن و کرم زعفران است که از ترکیبات گل آن به دست می آید و می تواند درد و ناراحتی های بدن را کم کند. برای افرادی که از آسیب های ورزشی، آرتروز، نقرس و سایر بیماری های التهابی رنج می برند، استفاده از زعفران درمانی فوق العاده خوب است. بعلاوه فعالیت ترکیبات آنتی اکسیدانی موجود در زعفران به فرایند درمان کبودی ها و زخم ها سرعت می دهد.
موارد احتیاطمصرف بیش از مقدار زعفران به علت غلظت بالای مواد مغذی موجود در آن ممکن است خطرناک باشد. درحالی که مصرف مقدار کم زعفران (مثلا در وعده های غذایی یا قرص مکمل) اثرات جانبی یا واکنش های حساسیت زا نخواهد داشت. از اثرات جانبی شناخته شده زعفران می توان به خشکی دهان، سرگیجه، حالت تهوع، اضطراب، خستگی و تغییر اشتها اشاره نمود؛ هرچند این علائم بسیار نادر هستند. در صورت احتیاج می توانید در این باره با یک پزشک متخصص یا گیاه پزشک مشورت کنید.
منبع: سایت چطور
منبع: راسخون