نشانه های بیماری تیروئید
به گزارش مجله خبری، فوق تخصص غدد و متابولیسم گفت: علائم و نشانه های منتسب به اختلالات عملکرد تیروئید، غیر اختصاصی هستند. بنابراین با وجود یک نشانه از بیماری تیروئید ما نمی توانیم بگوییم که این فرد حتماً مبتلا به عملکرد تیروئید است.
حسین دلشاد فوق تخصص غدد و متابولیسم در برنامه ساختمان پزشکان رادیو جوان درباره تیروئید اظهار کرد: تیروئید یکی از مهم ترین غدد درون ریز بدن است که این غده در قسمت جلوی گردن، درست زیر سیب آدم (برجستگی حنجره) قرار گرفته است و بالای فرورفتگی استخوان جناق سینه قرار گرفته است؛ شامل دو قسمت است که لوب چپ و لوب راست تیروئید که در قسمت مرکز با یک بافت کوچک و نازکی به همدیگر متصل شده اند.
دلشاد درباره اینکه آیا غده تیروئید قابل لمس و تماشا است، شرح داد: غده تیروئید طبیعی، قابل لمس و قابل تماشا نیز است. بنابراین در خیلی از افراد که تیروئید بزرگی ندارند، در ظاهر غده تیروئید قابل تماشا نیست، مگر به وسیله پزشک متخصص که با دست بتواند غده تیروئید طبیعی را لمس کند. معمولاً اگر غده تیروئید به راحتی قابل لمس باشد، از حد طبیعی بزرگتر شده که اصطلاحاً ما به آن گواتر می گوییم.
فوق تخصص غدد و متابولیسم درباره عملکرد تیروئید در برنامه ساختمان پزشکان رادیو جوان توضیح داد: عملکرد این غده خیلی مهم است و یکی از مهم ترین غدد درون ریز بدن است که با فراوری هورمون های تیروئید، سوخت و ساز تمام سلول های بدن را تحت تأثیر خوش قرار می دهد. از طرف دیگر هورمون های تیروئید برای رشد و نمو سیستم اعصاب مرکزی، به خصوص در دوره زندگی جنین تا دو سال اول بعد از تولد خیلی مهم است و بنابراین در این دوران دچار کمبود هورمون تیروئید گردد، می تواند با کند فکری، عقب افتادگی رشد فکری و عقب افتادگی رشد جسمانی روبرو گردد.
فوق تخصص غدد و متابولیسم اضافه نمود: کار غده تیروئید تا آخر عمر، فراوری هورمون های تیروئید است و بعد از دوران نوزادی برای سوخت وساز تمامی سلول های بدن اهمین خاصی دارد، چون می تواند سوخت و ساز بدن را در سلول های بدن تنظیم کند و بعلاوه تا یک حدود زیادی، فکر، فکر، یادگیری و حافظه به نحوی در افراد بالغ نیز به هورمون های تیروئید ارتباط پیدا می نماید.
وی ادامه داد: غده تیروئید، مانند همه غدد درون ریز دیگر بدن، خاستگاه بیماری های مختلف است و اگر درست کار نکند معنای مختلفی پیدا می نماید. شایع ترین اختلالی که در غده تیروئید ایجاد می گردد، یعنی اینکه غده تیروئید بنا به دلیلی از جمله؛ شایع ترین آن کمبود ید است. به حدی بزرگ می گردد که در ظاهر قابل دید خواهد بود و به راحتی نیز قابل لمس است که گواتر نام دارد. گواتر یکی از شایع ترین بیماری های غده تیروئید است که در منطقه ها کمبود ید شیوع خیلی زیادی دارد. خوشبختانه در طی سه دهه گذشته، مردم کشور ما ید را به مقدار کافی مصرف می نمایند، و بنابراین امروزه به جرأت می توان بگوییم که هیچ اختلالی از کمبود ید در کشور ما وجود ندارد.
فوق تخصص غدد و متابولیسم اعلام کرد: اگر به صورت کلاسیک در کتب مختلف پزشکی مشاهده کنیم، هنوز شایع ترین بیماری غده تیروئید گواتر ناشی از کمبود ید است. گواتر ممکن است ساده باشد، یعنی هیچگونه اختلال عملکردی در غده تیروئید وجود ندارد و هورمون به مقدار کافی ترشح می گردد اما به قیمت بزرگ شدن تیروئید است. اما اگر کمبود ید به مقدار کافی کم باشد و به بدن نرسد؛ غده تیروئید علیرغم اینکه به طور جبرانی بزرگ می گردد و در چنین مواردی بیمار گواتر دارد و دچار علائم نشانه های بالینی کم کاری غده تیروئید هم خواهد شد.
فوق تخصص غدد و متابولیسم خاطر نشان کرد: علائم نشانه های بالینی بیماری های تیروئید چه از نوع کم کاری و پرکاری تیروئید بسیار متنوع هستند و خیلی از این علائم غیر اختصاصی بوده و ممکن است در بیماری های دیگر هم دیده شوند. اما اگر مجموعه ای از این علائم نشانه ها در یک فرد باشد، احتمال بیماری تیروئید در آن بیمار بیشتر خواهد بود.
وی اضافه نمود: کم کاری و پرکاری تیروئید، باعث یک سری اختلالاتی در بدن می گردد که برای فرد خیلی زیانبار خواهد بود. علاوه بر پرکاری و کم کاری تیروئید ما بیماری های دیگری هم در خصوص غده تیروئید داریم. از جمله؛ گواترهای ساده که بزرگی غده تیروئید است و یکی از مهم ترین بیماری هایی که باعث نگرانی جامعه می گردد، افرادی که مشکل تیروئید دارند دچار گره های تیروئید می شوند که این گره ها امکان دارد منجر به سرطان تیروئید گردد که این سرطان ممکن است خیلی مشکل آفرین باشد.
دلشاد در برنامه ساختمان پزشکان رادیو جوان درباره گره تیروئید شرح داد: گره تیروئید یک برجستگی یا افزایش رشد بیش از حد یک قسمت از بافت تیروئید است که ممکن است خوش خیم یا بدخیم باشد. خوشبختانه حدود 80 الی 85 درصد این توده ها و گره های که در تیروئید وجود دارند، خوش خیم هستند و فقط به صورت یک توده بزرگ شده در غده تیروئید نمایان می شوند و مشکل دیگری ندارند. اما کمتر از 10 الی 15 درصد دچار سرطان تیروئید می شوند که این افراد حتماً احتیاج به این دارند که غده تیروئید، تحت عمل جراحی قرار بگیرد و خارج گردد.
این فوق تخصص متابولیسم شرح داد: علائم و نشانه های منتسب به اختلالات عملکرد تیروئید، غیر اختصاصی هستند. بنابراین با وجود یک نشانه از بیماری تیروئید ما نمی توانیم بگوییم که این فرد حتماً مبتلا به عملکرد تیروئید است، پرخوابی یکی از علائم کم کاری تیروئید می تواند باشد، به شرطی اینکه بیماری که احساس خواب آلودگی می نماید، علائم نشانه های بالینی کم کاری تیروئید را داشته باشد، از جمله؛ ریزش مو، کاهش اشتها، یبوست، احساس خستگی و نهایتاً اگر تیروئید بزرگی داشته باشد، با انجام یک تست تیروئید، می توانیم به راحتی به کم کاری غده تیروئید پی ببریم و فرد را درمان کنیم.
فوق تخصص متابولیسم در انتها در برنامه ساختمان پزشکان رادیو جوان یادآور شد: یکی از باورهای غلطی که در جامعه رایج است، این است که افرادی که افزایش وزن دارند به دلیل کم کاری تیروئید است. در صورتی که در کم کاری تیروئید، تورم یا افزایش آب میان بافتی نیز داریم، اما این افزایش وزن به آن حد نیست که چربی های خون، افزایش پیدا کند.
منبع: گردشبان