فواید قهوه؛ 11 خاصیت بی نظیر قهوه برای سلامتی
به گزارش مجله خبری، از جمله خواص و فواید قهوه می توان به پیشگیری از دیابت، درمان سردردهای میگرنی، کاهش وزن، تقویت و تثبیت حافظه، جلوگیری از سرطان پروستات و ... اشاره نمود. البته لازم به ذکر اسن که نبایستی در مصرف قهوه زیاده روی کرد.
مجله خبری | سرویس سلامت - شنیده ایم یا تجربه نموده ایم که نوشیدن قهوه سرحالمان می آورد، اما در خصوص اینکه قهوه چقدر می تواند برای سلامتی مان مفید باشد یا شاید هم مضر، کمتر می دانیم. تحقیقات اجرا شده توسط کارشناسان تغذیه پیش از این، تاثیر نوشیدن قهوه بر تسکین سردرد، کاهش ریسک ابتلا به بیماری قند، سکته، بعضی از انواع سرطان ها و... را اثبات نموده است و به اثر مثبت آن بر لاغری اشاره می نماید. در ادامه با فواید قهوه، این نوشیدنی پرطرفدار بیشتر آشنا شویم.
1. فواید قهوه برای لاغری
- تحقیقات از تاثیر قهوه بر کاهش وزن حمایت می نماید. در واقع کافیین موجود در قهوه، میزان سوخت و ساز بدن را بالا می برد و در نتیجه مصرف کالری نیز افزایش پیدا می نماید. برای مثال چنانچه کسی یک فنجان قهوه حاوی 100 میلی گرم کافیین بنوشد، میزان متابولیسم بدن وی تا 4 درصد افزوده شده و در نتیجه باعث لاغری او می شود. البته متخصصان بر این عقیده اند که نباید از قهوه به تنهایی انتظار معجزه داشته باشید، این نوشیدنی به همراه رژیم کم کالری و فعالیت بدنی به کاهش وزن یاری می نماید.
- این نوشیدنی کم کالری (البته با فرض اینکه شما به آن کرم یا شکر اضافه نکنید) همچنین یاری می نماید تا شما از تمرینات ورزشی خود نتیجه بهتری بگیرید. تحقیق منتشر شده در مجله پزشکی و علم در ورزش می گوید، کافیین باعث می شود تمرینات شدید ورزشی، سختی کمتری برای افراد داشته باشد و درک ناشی از دردهای عضله ای را که طی ورزش واقع می شوند کاهش می دهد. با این وصف نوشیدن یک تا دو فنجان قهوه یک ساعت قبل از ورزش 30 دقیقه ای، دردهای ماهیچه ای را کاهش داده و باعث می شود سخت تر ورزش کنید و در نتیجه وزنتان کاهش پیدا کند.
- همچنین متخصصان تغذیه بر این عقیده اند که کافیین باعث تحریک ارگانیسمی می شود که کالری را می سوزاند و باعث از بین بردن چربی ها می شود. بنابراین می توان آسانتر شدن کاهش وزن را از فواید قهوه دانست؛ چرا که کافیین عمده ترین ماده تشکیل دهنده قهوه است.
2. قهوه از ابتلا به سرطان پیشگیری می نماید
به گفته محققان، هرچه بیشتر قهوه بنوشید، ریسک ابتلا به سرطان پایین تر می آید. مهم هم نیست که این قهوه معمولی باشد یا قهوه بدون کافیین. این نوشیدنی سرشار از آنتی اکسیدان ها است که با رادیکال های آزاد مبارزه می نمایند، به همین دلیل از بروز سرطان پیشگیری می نماید. محققان ژاپنی نشان دادند که مصرف قهوه به میزان روزانه 1 فنجان، خطر ابتلا به سرطان کبد را کاهش می دهد. یک پژوهش آمریکایی نیز تعیین نموده است، مردانی که روزانه حداقل 6 فنجان قهوه نوشیده اند، 10 درصد کمتر در معرض پیشرفت سرطان پروستات بوده اند.
اما مطالعات جدید بیان می نماید که نوشیدن قهوه می تواند ریسک ابتلا به سرطان کولون را نیز تا 50 درصد کاهش دهد. محققان دریافتند که نوشیدن یک یا دو فنجان قهوه در روز با 26 درصد کاهش خطر ابتلا به سرطان کولون همراه است.
3. قهوه باعث تقویت حافظه شما می شود
تحقیقات در خصوص فواید قهوه نشان داده است که نوشیدن معادل دو شات قهوه اسپرسو در روز، فرایند تثبیت حافظه افراد را بهبود می بخشد. این فرایند به نوبه خود رویه بهبود حافظه به خصوص حافظه بلند مدت را در افراد افزایش می دهد.
قهوه سرشار از کافیین است و به همین دلیل سیستم عصبی مرکزی را تحریک می نماید که این امر باعث تقویت هوشیاری ذهنی و دقت شده و امکان به خاطر سپردن مطالب را راحت تر می نماید. بر اساس پژوهشی که محققان روی 4197 زن انجام داده اند، مصرف روزانه حداقل 3 فنجان قهوه خطر ابتلا به اضمحلال ذهنی را به میزان 30 درصد کاهش می دهد. این میزان از سن 80 سالگی حتی به 70 درصد نیز می رسد.
4. قهوه تمرکز و توجه شما را بالا می برد
ثابت شده است که کافیین در کاهش نشانه های خستگی و بهبود مستمر تمرکز و سطح هشیاری نقش تاثیرگذاری دارد. در حقیقت قهوه شامل دوز بالایی از دوپامین است که به طور خاص در قسمتی از مغز که با سطح هشیاری در ارتباط است، واقع شده است. فقط باید این نکته را به خاطر داشته باشید که چنین حالتی برگرفته از تاثیر کافیین کوتاه مدت است و نباید برای مدت طولانی برای بالا بردن سطح هشیاری در نوشیدن کافئین زیاده روی کرد. افراط در خوردن آن ممکن است باعث عصبی شدن و از دست دادن قدرت تمرکزتان شود.
5. نوشیدن قهوه خطر سکته را کاهش می دهد
تعیین شده است نوشیدن دست کم یک فنجان قهوه اسپرسو در روز خطر سکته های مغزی و گرفتگی های عروقی را کاهش می دهد. در واقع این اتفاق به دلیل وجود آنتی اکسیدان در کافیین واقع می شود. در یک تحقیق اجرا شده بر روی گروهی از زنان به این نتیجه رسیدند که نوشیدن یک یا دو فنجان قهوه در روز خطر ابتلا به مشکل گرفتگی های عروقی را تا 25 درصد کاهش می دهد.
6. فواید قهوه: پیشگیری از دیابت
مطالعات اجرا شده در خصوص قهوه نشان می دهد، مصرف مقدار مناسب کافیین خطر ابتلا به دیابت نوع دوم را کاهش می دهد. افرادی که روزانه بیش از یک فنجان قهوه را به طور مرتب در برنامه غذایی شان دارند تا 11 درصد کمتر از بقیه به دیابت نوع دوم مبتلا می شوند. در سال 2009، محققان استرالیایی نشان دادند نوشیدن روزانه 1 فنجان قهوه، خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را 7 درصد و نوشیدن 3 یا 4 فنجان قهوه در روز این احتمال را 25 درصد کاهش می دهد.
از طرف دیگر، پژوهش های محققان UCLA نشان می دهد که نوشیدن قهوه باعث افزایش سطح پلاسمایی گلوبولین اتصال دهنده هورمون جنسی (SHBG) می شود. در واقع SHBG با کنترل فعالیت بیولوژیکی هورمون های جنسی بدن (تستوسترون و استروژن)، نقش مهمی در میزان پیشروی دیابت نوع 2 ایفا می نماید.
7. قهوه حاوی آنتی اکسیدان می باشد
بعضی از فواید قهوه به وجود آنتی اکسیدان های موجود در آن باز می شود. با وجود این که چای به عنوان نوشیدنی سرشار از آنتی اکسیدان ها شهرت یافته است (خاصیت های ضد سرطانی و ضد پیری آن نیز از این امر ناشی می شود)، اما قهوه بسیار بیشتر از چای حاوی آنتی اکسیدان است. افراد عظیم سال با نوشیدن قهوه، روزانه به طور متوسط 1300 میلی گرم آنتی اکسیدان جذب می نمایند. این در حالی است که میزان جذب آنتی اکسیدان ها با مصرف چای 294 میلی گرم تخمین زده شده است.
8. قهوه سردرد را تسکین می دهد
اگر دچار سردرد یا میگرن هستید برای خلاص شدن از این دردها هیچ نوشیدنی مانند یک فنجان قهوه موثر نیست. اول به خاطر این که کافیین موجود در قهوه با گشاد شدن رگ ها و افزایش فشار خون که سردرد و میگرن به همراه دارد مقابله و به تنگ شدن رگ های خونی یاری می نماید. دوم به این دلیل که کافیین به عنوان مطلوب ترین ضد درد، تاثیر مسکن هایی مثل آسپیرین، پاراستامول و…. را در خود دارد.
9. قهوه از بیماری پارکینسون پیشگیری می نماید
در سال 2002، گردآوری نتایج 13 پژوهش انجام گرفته نشان داد که خطر پیشرفت بیماری پارکینسون در میان مصرف نمایندگان قهوه یک سوم کمتر بوده است. به عقیده دانشمندان کافیین سرعت از بین رفتن دوپامین در مغز را که عامل بروز بیماری پارکینسون است، کاهش می دهد.
10. تاثیر قهوه در کاهش بیماری های کبدی
نوشیدن قهوه ممکن است خطر نارسایی کبدی (سیروز کبدی) ناشی از الکل را کاهش دهد. تحقیقی که در بر روی 125.580 مرد و زن آمریکایی در طول بیست سال اجرا شده است، نشان می دهد که نوشیدن یک فنجان قهوه در روز می تواند 22 درصد خطر ابتلا به سیروز الکلی را کاهش دهد. دانشمندان نتیجه گرفتند که ماده ای به جز کافیین در این اثر محافظتی دخیل است. البته کارشناسان هشدار می دهند حتی اگر قهوه جلوی اثر مضر الکل بر کبد را بگیرد، اجتناب از مصرف الکل تنها راه جلوگیری کامل از این آسیب است.
11. قهوه ممکن است از ام اس پیشگیری کند
خوردن یک فنجان قهوه غلیظ ممکن است کارهای بیش از هشیارکردن شما در اول صبح انجام دهد. یک آنالیز جدید نشان می دهد که قهوه ممکن است در برابر بیماری ام اس محافظت ایجاد کند. البته این خاصیت قهوه هنوز در دست آنالیز است و به طور کامل اثبات نشده است.
آگاهی از فواید قهوه عذاب وجدان شما بابت اعتیاد به کافیین را کاهش می دهد. شما می توانید قهوه را در یکی از انواع آن که بیشتر می پسندید تهیه نموده، بنوشید و از فواید آن بهره مند شوید. بهتر است از مضرات قهوه نیز بدانید تا از افراط در مصرف آن نیز بپرهیزید.
منبع: setare.com