سازه های شگفت انگیزی که به وسیله موجودات زنده ساخته شده اند
به گزارش مجله خبری، بدون طرح یا برنامه کاری هماهنگ شده، موجودات زنده روی زمین با گروه های کوچک یا بزرگ خود توانسته اند سیستم های تهویه مطبوع، دیوار های بزرگ و حتی جزایر را ایجاد نمایند.
شکل زندگی روی زمین به طور مداوم با توجه به فعالیت های انسانی در حال تغییر است. محدوده های کوهستانی و موانع دریایی باعث جدایی گونه ها از یکدیگر و ایجاد گونه ای تازه و بزرگ تر در جایی دیگر می شوند. فعالیت های آتشفشانی، جزایر نا شناخته ای را ایجاد می نمایند که خانه تازه گونه هایی می گردد که به تازگی شکل گرفته اند. همانطور که در سالیان دور، اتفاقات نجومی باعث شکل گیری سرزمین های کنونی شد.
حال بعضی از زیبایی های طبیعت که در اطراف مشاهده می کنیم، نتایج فعالیت های موجودات زنده روی زمین است. این موجودات بدون هماهنگی و برنامه از پیش مشخص شده، تنها با ادامه زندگی، سازه های شگفت انگیزی را در جهانی ما خلق نموده اند که با بعضی از آن ها آشنا خواهیم شد.
ساحل های شنی
صخره های مرجانی، دارای ساختار حیاتی فوق العاده ای هستند. ساختمان پهناور صخره از جنس مرجان آبی است که جانوران ریز در محیط آن زندگی می نمایند و معمولا در نزدیکی خشکی و در آب های کم عمق شکل می گیرند. زمانی که این مرجان ها بمیرند، به صخره ای سخت از جنس آهک تبدیل می شوند. از آنجایی که حلزون ها، اسفنج، ماهی ها و موجودات کوچک دریایی دوست دارند در این صخره ها زندگی نمایند، باعث تخریب و ساییده شدن آن می شوند. نتیجه ای که حاصل می گردد، ایجاد ساحل های شنی یا حتی جزایر در دل دریا است.
طبق مطالعات زمین شناسی که در سال 2015 انجام شد، در جزایر مالدیو سالانه 1.5 پوند شن و ماسه تازه ایجاد می گردد. تحقیقات نشان داده که 80 درصد این رسوبات از خورده شدن صخره های مرجانی به وسیله ماهی ها فراوری شده است.
مواد معدنی روی زمین
از زمان آغاز زندگی برای ساخت آن ها سازنده ای وجود داشته است. ساختار لایه ای ایجاد شده به وسیله موجودات آبزی که از فتوسنتز میکروب هایی به نام سیانوباکتری ها (cyanobacteria) به وجود آمده اند، قالب بعضی از قدیمی ترین فسیل های روی زمین به نام استروماتولیتز (stromatolites) را تشکیل داده اند. سیانوباکتری ها قدیمی ترین پروکاریوت های فتوسنتز نماینده روی زمین هستند که قند را از نور خورشید و CO2 را از آب دریافت نموده و تبدیل به آهک می نمایند. این همان مواد معدنی است که به نام استالاگمیت ها و استالاکتیت ها می شناسید که در کف غار ها وجود دارند.
زمانی که این آهک ها و دیگر رسوبات با سطح این میکروب ها تماس پیدا می نمایند، در رشته های چسبنده و بیرونی میکروب گیر می نمایند. با گذشت زمان یک لایه سنگ ریزه شکل می گیرد که فقط با یاری سیانوباکتری رشد بیشتری می نمایند. این رشد بعد از هزار سال به شکل قارچ یا تار های بتنی در می آید.
خانه های خاکی داخل زمین
انسان ها در ساخت آسمان خراش ها روی زمین بسیار ماهر هستند، اما موریانه ها همین عمل را داخل زمین انجام می دهند و شاید بتوان گفت که حتی کمی از ما بهتر هستند. موریانه هایی که در زیر خاک زندگی می نمایند، معمولا لانه خود را زیر تپه ها بنا نموده و گاهی اوقات به طول هفت پا هم می رسد. این عمل، نوعی تهویه طبیعی در زیر زمین به شمار میرود. موریانه ها با فعالیت زیاد و سوخت و سازی که دارند، حرارت بدن و در نهایت محیط اطراف شان بالا می رود، هوای گرم که دارای چگالی کمتری است، به سوی دهنه مخروطی شکل لانه رفته و با هوای سرد جابه جا شده، در نهایت لانه موریانه ها و زمین خنک می گردد.
سد های طبیعی
سگ های آبی به ساختن سد های چوبی گسترده و شگفت انگیز برای ایجاد حوضچه ای آرام و عمیق برای شنا کردن، معروف هستند. این فضا گر چه سگ های آبی را از خطر شکارچیان محفوظ می دارد، اما باعث دگرگونی منظره های طبیعی می گردد.
در حاضر با وجود اینکه جمعیت تاریخی سگ های آبی در جهان در حال کم شدن است، اما هنوز از نیروی وارده آنان به محیط زیست کم نشده است. حتی بعضی از این سنگ های آبی به سمت قطب شمال رفته اند و در حال تغییر منظره های طبیعی در آن منطقه هستند.
تونل های بزرگ زیر زمینی؛ غار ها
در بخش هایی از آرژانتین و برزیل، تونل های زیرزمینی وجود دارد که تا 13 پا عرض و 130 پا طول دارند. اما این سازه های غول پیکر، غار های معمولی نیستند، بلکه این ها پناهگاه های به جا مانده از حیواناتی هستند که در سال های دور مرده اند. تحقیقاتی که روی نوعی از گونه گورکن ها اجرا شده، این را نشان می دهد که نسل های قدیمی این حیوانات بسیار غول پیکر تر از حال حاضر بوده اند؛ به همین علت است که این تونل های زیرزمینی در ابعاد باور نکردنی حفر و به جای مانده اند.
بزرگ ترین صخره مرجانی جهان
دیواره مرجانی استرالیا، بزرگ ترین و عجیب ترین صخره مرجانی جهان محسوب می گردد. این صخره مرجانی بیش از 23000 کیلومتر طول دارد و پناهگاه موجودات کوچک و مکانی برای تغذیه موجودات بزرگ تر است. در این منطقه بیش از 1600 گونه ماهی، شش گونه لاک پشت دریایی، 30 گونه از پستانداران دریایی و 14 گونه مار زندگی می نمایند. ابعاد این صخره بسیار شگفت انگیز است.
متاسفانه، امروزه این صخره ها با تهدیدات جدی روبرو هستند. انسان ها باعث ایجاد تغییرات زیادی در آب و هوای زمین شده اند. گرم شدن زمین باعث ایجاد موج های بزرگ تر و زیاد تری شده است که موجب تخریب این صخره های مرجانی می شوند. طبق آنالیز های به عمل آمده، در سه سال گذشته بیش از نیمی از این صخره های مرجانی از بین رفته است.
منبع: کجارو / news.nationalgeographic.com