درخواست افزودن قرص ضدکرونا به لیست دارویی کشور
به گزارش مجله خبری، دبیر کمیته علمی کشوری مبارزه با کرونا، مصوبات تازه این کمیته درباره دارو های تازه درمان سرپایی کروناویروس را تشریح کرد.
به گزارش گروه اجتماعی مجله خبری، دکتر حمیدرضا جماعتی در حاشیه جلسه کمیته علمی کشوری مبارزه با کرونا، گفت: امروز جلسه کمیته علمی درباره درمان سرپایی بیماران مبتلا به کرونا بود و با توجه به اینکه چند دارو مورد تصویب سازمان های غذا و داروی کشور های دیگر قرار گرفته بود، بحث این بود که آیا این درمان ها به صورت سرپایی در بیماران ما مورد استفاده قرار گیرد یا خیر.
مصوبه نو درباره رمدسیویر
وی افزود: یکی از دارو های مورد بحث، رمدسیویر بود که قبلا هم مورد استفاده قرار گرفته بود، اما در مطالعات آخر نشان داده شده بود که اگر رمدسیویر را از پنج روزی که قبلا بود، به سه روز تبدیل کنیم و در بیماران سرپایی که واکسن تزریق نکردند و در مرحله اولیه بیماری یعنی هفت روز اول بیماری هستند و ریسک فاکتور هم دارند، استفاده شود، می تواند به میزان زیادی و تقریبا بیش از 70 درصد جلوی پیشرفت بیماری را بگیرد و از بستری بیماران در بیمارستان و ICU جلوگیری کند و به همین دلیل به عنوان یکی از مصوبات در جلسه مورد تصویب قرار گرفت.
مولنی پیراویر نیازمند بررسی بیشتر
جماعتی ادامه داد: درباره داروی مولنی پیراویر نیز بحث شد که باتوجه به اینکه هنوز اطلاعات کافی درباره آن وجود ندارد و در مطالعاتی که اخیرا اجرا شده، نشان داده شده تقریبا حدود 30 درصد در جلوگیری از پیشرفت بیماری و بستری شدن اثربخشی داشته است، مورد تصویب قرار نگرفت و قرار شد که اطلاعات بیشتری درباره آن اگر وجود داشته باشد یا مطالعات بیشتری که در کشور های جهان اجرا شده، در هفته های آینده مورد ارزیابی قرار گیرد و اگر نتایج بهتری داشت آن را هم دوباره مطرح کرده و در کمیته مورد بحث قرار دهیم.
وی گفت: درباره داروی پکسلووید هم که اخیرا از سوی سازمان غذا و داروی آمریکا به عنوان اولین داروی خوراکی ضد کروناویروس به صورت سرپایی تصویب شد، در جلسه مورد ارزیابی قرار گرفت. گرچه خود سازمان غذا و داروی آمریکا این دارو را تصویب کرده، اما هنوز در آمریکا مورد استفاده قرار نگرفته است. بر این اساس قرار شد باتوجه به اینکه پیش بینی می شود که ممکن است با یک پیکی از کرونا در کشور روبرو شویم، قبل از این موضوع، به عنوان کمیته علمی این دارو را با توجه به مطالعات اثربخشی بالا که داشته، ارزیابی کردیم.
پیشنهاد به سازمان غذا و دارو برای افزودن پکسلووید به لیست دارو های کشور
وی گفت: داروی پکسلووید 70 تا 80 درصد اثربخشی در افرادی که ریسک فاکتور دارند، نشان داده به این صورت که اگر در پنج روز اول ابتلا به بیماری تجویز شود، می تواند از بستری و مرگ و میر جلوگیری کند؛ بنابراین مصوبه کمیته علمی به این صورت بود که به سازمان غذا و دارو پیشنهاد دهیم تا پکسلووید را به لیست دارو های کشور اضافه کند تا در صورتیکه انجام مطالعات بیشتر؛ اگر ما با پیک های کرونا روبرو بودیم، اقدامات سنتز و ساختش در کشور آماده شده باشد و مورد تایید سازمان غذا و دارو باشد. بر این اساس اگر خواستیم به صورت مطالعات بالینی در بیماران و به صورت پژوهش آن را مورد ارزیابی قرار دهیم یا مطالعاتی از سایر کشور ها آمد که این دارو را به عنوان یک داروی ضد کرونای خوراکی تایید مجدد کرد، بتوانیم بر اساس پروتکل هایی که مورد نظر است، آن را برای بیماران مان استفاده کنیم.
شرایط ردیابی اُمیکرون در کشور
جماعتی درباره شرایط ردیابی و بیماریابی اُمیکرون در کشور نیز، گفت: پیگیری و ردیابی بیماری، درباره ویروس هایی مورد ارزیابی قرار می گیرد که زمان تکثیرشان بیش از یک هفته است، اما از آنجایی که زمان تکثیر یا دوبل شدن اُمیکرون، 1.5 تا سه روز است، عملا از نظر سازمان بهداشت جهانی و مجامع علمی ردیابی و پیگیری آن شاید خیلی عملیاتی نیست و انجام نمی شود، بلکه عمدتا بر اساس علایم بیماری و درگیری ها، پیگیری ها و تست انجام می شود.
12 تا 18 ساله ها هم واکسیناسیون شان را کامل کنند
پیشنهاد آغاز واکسیناسیون 5 تا 11 ساله ها با دو واکسن
وی درباره واکسیناسیون سنین زیر 12 سال گفت: بحث دز سوم واکسن اکنون برای افراد بالای 18 سال مطرح است. در سنین 12 تا 18 سال هم مانند بالغین باید واکسیناسیون شان را کامل کنند. پیشنهاد درباره واکسیناسیون افراد 5 تا 11 سال از سوی کمیته علمی داده شده و اگر مصوب شود، کار انجام می شود. بهترین واکسن هم در دسترس ترین واکسن است. آنچه که اکنون مورد نظر برای تصویب است، واکسن سینوفارم و پاستوکووک است که تاییدیه های لازم را هم از سازمان غذا و دارو برای این رده های سنی دارد.
جماعتی در ادامه در پاسخ به سوال ایسنا، درباره شرایط انتشار اُمیکرون در کشور و سن ابتلا به این سویه، گفت: باتوجه به اینکه 34 مورد تایید شده در استان های مختلف پراکنده بوده اند، شاید هنوز الگوی خاصی برای انتشار متصور نیستیم. اگرچه ما از نظر مطالعات اپیدمیولوژی اعلام می کنیم که یک مورد معادل تعداد زیادی و شاید معادل بیش از 10 مورد است. منتها بر اساس ارزیابی که ما انجام میدهیم، تعداد34 مورد گزارش شده وگرنه میزان ابتلا به اُمیکرون در کشور خیلی بیش از این ها است.
وی افزود: اُمیکرون عمدتا در افراد جوان تر دیده شده است، اما هنوز تاییدی نداریم که نشان دهد این سویه در بین دانش آموزان شیوع پیدا کرده است.
جماعتی درباره بحث تعطیلی مدارس نیز گفت: بار ها اعلام کرده ایم که زمانی بازگشایی مدارس از نظر کمیته علمی مورد قبول است که پروتکل های بهداشتی را به طور کامل رعایت کنند که این وظیفه وزارت آموزش و پرورش و اولیای مدارس است که این ارزیابی را داشته باشند تا واقعا در سطح مدارس و دانشگاه ها پروتکل های بهداشتی رعایت شود. اگر این پروتکل ها انجام نشود، می تواند عاملی باشد برای اینکه با پیک بعدی اُمیکرون در کشور روبرو باشیم. باتوجه به اینکه اُمیکرون بیشتر در افراد جوان، نوجوان و اطفال به میزان زیاد نسبت به نوع دلتا دیده میشود و شیوع بسیار بیشتر بوده و می تواند یک منشأ برای ایجاد پیک بعدی در کشور باشد.
کرونای دلمیکرون چیست؟
وی درباره بحث کرونای دلمیکرون نیز گفت: دلمیکرون سویه ای قوی و قدرتمند است که بیشتر تئوریک است. یعنی باتوجه به اینکه هم دلتا داریم هم امیکرون، دانشمندان تئوری ترکیب این دو و ایجاد سویه نوی به نام دلمیکرون که از نظر سرایت زایی، سرایت پذیری بالای امیکرون را دارد و از نظر شدت مانند دلتاست، را مطرح می کنند. اما این بحث به صورت تئوری است و یکی دو کشور هم اعلام کردند که چنین سویه ای را داریم، اما هنوز در مجامع علمی و جهانی مورد تایید قرار نگرفته و هنوز شناسایی چنین سویه ای را به صورت رسمی در کشورمان نداشتیم و در کشور های دیگر هم آن را مطرح نکردند.
منبع: خبرگزاری دانشجو