11 خطر احتمالی مصرف بیش از حد سرکه سیب
به گزارش مجله خبری، براساس مطالعات دانشمندان، خواص سرکه سیب برای سلامتی فراوان است که از جمله آن ها می توان کاهش قند خون و کاهش وزن اشاره نمود. بااین حال نگرانی هایی درباره مضرات سرکه سیب و خطرات احتمالی سرکه سیب در میان مردم به وجود آمده است.
سرکه سیب چیست؟
سرکه سیب دراثر تخمیر سیب با مخمرها فراوری می شود. مخمرها قند موجود در سیب را به الکل تبدیل می نمایند. سپس باکتری هایی به این مخلوط اضافه می شوند و الکل را به استیک اسید تبدیل می نمایند. درحدود 5 تا 6٪ سرکه سیب از استیک اسید ساخته شده است. استیک اسید در دسته اسیدهای ضعیف قرار می گیرد. بااین حال مقادیر بالای آن خاصیت اسیدی نسبتا بالایی ایجاد می نماید.سرکه سیب علاوه بر استیک اسید، محتوی آب، سایر اسیدها، ویتامین ها و مواد معدنی است.
بعضی مطالعات انجام گرفته بر روی جانوران و انسان ها نشان داد که استیک اسید و سرکه سیب می توانند به چربی سوزی و کاهش وزن، کاهش قند خون، افزایش مقاومت به انسولین و تنظیم سطح کلسترول و کاهش کلسترول یاری بنمایند.
مضرات سرکه سیب و عوارض جانبی احتمالی آنمتأسفانه گزارش هایی درباره عوارض مصرف سرکه سیب وجود دارد. این عوارض بیشتر ناشی از مصرف بیش ازحد سرکه سیب است. بااینکه مقادیر کم سرکه سیب بی خطر است، ولی مصرف زیاد آن می تواند مضر و حتی خطرناک باشد.
1. ایجاد تأخیر در تخلیه معدهسرکه سیب موجب کاهش سرعت تخلیه مواد غذایی از معده می شود. این امر از بالا رفتن قند خون جلوگیری می نماید و ورود قند به جریان خون را به تأخیر می اندازد. این ویژگی موجب بدترشدن علائم فلج معده (گاستروپارزی) می شود که در مبتلایان بهدیابت نوع 1 شایع است.
در بیماری فلج معده اعصاب معده به خوبی کار نمی نمایند. بنابراین غذا بیش ازحد در معده باقی می ماند و با سرعت طبیعی خالی نمی شود.
سوزش معده و سرِدل، نفخ و حالت تهوع از علائم فلج معده هستند. در افراد مبتلا به دیابت نوع 1 که از فلج معده هم رنج می برند، تنظیم زمان بندی مصرف انسولین و غذا بسیار سخت است. زیرا پیش بینی اینکه غذا چه زمانی هضم و جذب می شود، کار سختی است.
یک مطالعه کنترل شده بر روی 10 بیمار مبتلا به دیابت نوع 1 و فلج معده انجام گرفت. مصرف آب همراه با 2 قاشق غذاخوری (30 میلی لیتر) سرکه سیب نسبت به مصرف آب خالی، موجب افزایش چشمگیر زمان باقی ماندن غذا در معده این افراد شد.
2. عوارض گوارشیممکن است سرکه سیب موجب بروز عوارض گوارشی ناخوشایندی در بعضی افراد بشود. براساس مطالعات انجام گرفته بر روی جانوران و انسان ها مصرف استیک اسید و سرکه سیب می تواند موجب کاهش اشتها، احساس سیری و کاهش تدریجی کالری دریافتی بشود.
البته مطالعه ای کنترل شده نشان داد در بعضی موارد کاهش اشتها و مصرف غذا می تواند موجب کاهش بروز سوء هاضمه بشود.
در مطالعه ای، مصرف یک نوشیدنی محتوی 25 گرم سرکه سیب موجب کاهش اشتهای شرکت نمایندگان شد. ولی از سوی دیگر حالت تهوع در آنها افزایش یافت. حالت تهوع این افراد زمانی که نوشیدنی شان طعم بدی داشت، تشدید می شد.
مصرف سرکه سیب به مبتلایان کولیت روده، التهابات دستگاه گوارشی و زخم معده هم توصیه نمی شود.
3. کاهش سطح پتاسیم و تضعیف استخوان هاهنوز مطالعه کنترل شده ای درمورد تأثیرات سرکه سیب بر سطح پتاسیم خون و سلامت استخوان وجود ندارد.
بااین حال گزارش هایی وجود دارد که مصرف زیاد سرکه سیب در درازمدت می تواند موجب کاهش پتاسیم خون و تضعیف استخوان بشود.
یک زن 28 ساله به مدت 6 سال روزانه 250 میلی لیتر سرکه سیب را در آب مخلوط نموده و می نوشید. پس از این مدت، او به خاطر سطح پایین پتاسیم خون و وجود موارد غیرطبیعی در ترکیب خون به بیمارستان مراجعه کرد. معاینات بیشتر نشان داد که این زن به پوکی استخوان هم مبتلا شده که در این سن پدیده نادری است. پزشکان معالج این زن معتقدند مصرف زیاد سرکه سیب موجب شده تا مواد معدنی از استخوان این زن خارج بشوند تا اسید خون او را خنثی نمایند. بعلاوه آنها معتقدند سطح بالای اسید از تشکیل استخوان تازه جلوگیری نموده است.
البته شایان ذکر است اندازه مصرفی این زن بسیار بیشتر از اندازهی است که بیشتر افراد مصرف می نمایند. بعلاوه او این کار را چندین سال انجام داده بود.
4. فرسایش مینای دندانفرسایش مینای دندان یکی دیگر از مضرات سرکه سیب است. غذاها و نوشیدنی های اسیدی می توانند به مینای دندان آسیب بزنند. تأثیر نوشابه ها و آبمیوه ها بر روی فرسایش مینای دندان به طور گسترده ای مطالعه شده است. اما بعضی مطالعات نشان می دهند استیک اسید موجود در سرکه هم ممکن است به مینای دندان آسیب بزند.
در یک مطالعه آزمایشگاهی، مینای دندان عقل در چندین نوع سرکه سیب با pH متفاوت از 2.7 تا 3.95 فرو برده شد. سرکه سیب موجب کاهش 1 تا 20 درصدی مواد معدنی دندان پس از 4 ساعت شد.
البته این مطالعه در شرایط آزمایشگاهی و خارج از محیط دهان انجام گرفت. بزاق موجود در دهان تا حدی اسید را خنثی می نماید. با تمام این تفاسیر شواهدی وجود دارد که مصرف زیاد سرکه سیب به مینای دندان آسیب می زند.
در موردی، دختر 15 ساله ای که روزانه 237 میلی لیتر سرکه سیب رقیق نشده را مصرف می کرد، دچار پوسیدگی دندان شدید شد.
5. سوزش مریاز مضرات سرکه سیب در هنگام مصرف بیش از حد می توان به سوزش مری اشاره نمود. سرکه سیب می تواند خطر سوزش مری (گلو) را افزایش بدهد.
آنالیز ای درمورد نوشیدنی هایی که بچه ها به طور اتفاقی می خورند نشان داد که استیک اسید ناشی از سرکه شایع ترین دلیل بروز سوزش مری در بچه ها است.
محققان سرکه را به عنوان یک ماده سوزاننده معرفی نموده اند و توصیه می نمایند والدین آن را دور از دسترس بچه ها نگهداری نمایند.
هنوز موردی از سوزش مری ناشی از مصرف سرکه سیب گزارش نشده است. ولی یک زن مدعی شده، وقتی یک قرص سرکه سیب در گلویش گیر کرد، موجب بروز سوزش گلوی او شد. این زن مدعی شده، در اثر بروز این اتفاق تا 6 ماه عمل بلع را با سختی و درد انجام داده است.
6. سوختگی پوستممکن است مصرف سرکه سیب بر روی پوست، به خاطر طبیعت اسیدی اش باعث سوختگی پوست بشود. در یک مورد، دختر 14 ساله ای براساس چیزی که در سایت ها مشاهده نموده بود، برای از بین بردن خال روی بینی اش، چند قطره سرکه سیب روی آن ریخت. اما این عمل موجب آسیب تماشا پوست این ناحیه شد.
در یک مورد دیگر مادرِ یک پسر 6 ساله که از چند بیماری رنج می برد، برای درمان عفونت پای پسرش بر روی آن چند قطره سرکه سیب ریخت که این امر موجب سوختگی پوست این ناحیه شد.
گزارش های دیگری هم وجود دارد که از سوختگی پوست به خاطر استفاده از سرکه سیب حکایت دارند.
7. تداخل داروییممکن است سرکه سیب با بعضی داروها تداخل داشته باشد. این داروها عبارت اند از:
-داروهای دیابت: افرادی که انسولین یا داروهای تحریک نماینده فراوری انسولین را همراه با سرکه سیب مصرف می نمایند، ممکن است کاهش خطرناک قند خون یا سطح پتاسیم را تجربه بنمایند.
-دیگوکسین (لانوکسین): این دارو سطح پتاسیم را کاهش می دهد. مصرف این داروها همراه با سرکه سیب ممکن است سطح پتاسیم بدن تان را بیش ازحد کاهش بدهد.
-بعضی داروهای مدر: بعضی داروهای مدر می توانند باعث تخلیه پتاسیم از بدن بشوند. برای جلوگیری از کاهش بیش ازحد پتاسیم، این داروها نباید با مقادیر بالای سرکه سیب مصرف بشوند.
8. تضعیف دستگاه ایمنیاز مضرات سرکه سیب می توان به تضعیف سیستم ایمنی بدن اشاره نمود. براساس شواهد موجود پروبیوتیک ها و باکتری های مفید موجود در دستگاه گوارشی به تقویت سیستم ایمنی یاری می نمایند. سرکه سیب هم یک مایع تخمیری است و تخمیر موجب افزایش خواص پروبیوتیک ها می شود.
غذاهای تخمیری می توانند باعث افزایش باکتری های مفید در دستگاه گوارشی بشوند. غذاهایی مانند کلم ترش که پایه سرکه دارند، این خاصیت را دارند. اما جالب است بدانید که سرکه سیب به تنهایی چنین خاصیتی ندارد و نمی توانید برای تقویت دستگاه ایمنی تان روی آن حساب بکنید.
9. احساس خستگیمصرف زیاد سرکه سیب می تواند باعث کمبود کالری لازم برای انجام فعالیت هایتان بشود و در توازن انرژی بدن تان اختلال ایجاد بکند.
اگر می خواهید مصرف سرکه سیب را آغاز کنید، بهتر است آن را در وعده های غذایی حاوی سبزیجات، پروتئین و کربوهیدرات و به عنوان جایگزینی برای سس یا چاشنی ها استفاده بکنید. با این کار بدن تان می تواند انرژی موردنیازش را به دست بیاورد و شاید حتی جلوی مصرف کالری اضافه را گرفتید.
10. کاهش وزن موقتیدلیل این امر به آن خاطر است که بیشتر وزنی که از دست می دهید، به خاطر از دست دادن آب است و با مصرف مجدد آب، وزن تان برمی شود.
اگر در رژیم غذایی کاهش وزن تان به مصرف سرکه وابسته هستید، کاهش وزن اولیه می تواند سوخت و سازتان را آهسته و کاهش وزن را در آینده برای تان سخت تر بکند.
11. شاید حتی باعث افزایش اشتهایتان شودسرکه سیب به عنوان یک ماده غذایی کاهش اشتها شناخته شده است. اما مصرف اندازه زیادی نوشیدنی محتوی سرکه سیب ممکن است حتی گرسنه ترتان بکند. در ابتدا شاید به خاطر مصرف اندازه زیادی سرکه سیب که با آب رقیق شده، احساس سیری بکنید. ولی پس از رفتن به دستشویی و دفع ادرار شاید گرسنه تر از قبل بشوید.
نحوه مصرف صحیح سرکه سیبشما می توانید با رعایت موارد زیر سرکه سیب را مصرف بکنید:
-مصرف تان را محدود کنید: ابتدا با مقادیر اندک سرکه سیب آغاز بکنید. رفته رفته و بسته به مقدار تحمل بدن تان اندازه مصرفی سرکه سیب را به حدبیشتر 30 میلی لیتر در روز برسانید.
-مقدار تماس دندان تان را با سرکه سیب به حداقل برسانید: برای این کار سرکه سیب را با آب مخلوط نموده و آن را با نی میل کنید.
-شست وشوی دهان: پس از مصرف دهان تان را بشویید. برای جلوگیری از آسیب به مینای دندان، بین مسواک زدن و مصرف سرکه سیب حداقل 30 دقیقه وقفه ایجاد بکنید.
-اگر از فلج معده رنج می برید، بهتر است از مصرف سرکه سیب چشم پوشی بکنید: درصورتی که از این عارضه رنج می برید، از مصرف سرکه سیب خودداری نموده یا اندازه مصرفی تان را به 1 قاشق غذاخوری در روز برسانید و آن را همراه با آب یا در سالاد مصرف بکنید.
-از حساسیت های خود مطلع باشید: حساسیت به سرکه سیب نادر است. اما اگر در اثر مصرف آن واکنش های آلرژیک بروز کرد، بلافاصله مصرف آن را متوقف بکنید.
منبع: سایت چطور
منبع: راسخون